Herkkutarinat  — 19.10.2016

Stockmann Meals – valmisruoan lyhyt historia

Tarina siitä, kuinka valmisruokatiskit tulivat Suomeen.

Jos vierailit Stockmann Herkussa 1980-luvulla, saatat muistaa tuolloin ainutlaatuisen valmisruokatiskin, josta sai ostaa kotiin mukaan ihan oikeaa hyvää ruokaa. Tuon ajan opiskelijan mielestä Stockmannin Coq au vin oli suorastaan ravintolatasoista – ja niin se luultavasti olikin.

Valmisruokia alkoi ilmestyä Stockmannin herkkutiskiin 60- ja 70-luvuilla. Vähitellen niiden määrä kasvoi ja uskollinen asiakaskunta laajeni. 80-luvulle tultaessa tarjonta olikin jo varsin runsasta ja monipuolista. Eineksiäkin oli kauppojen hyllyillä tuolloin jo melko paljon, mutta niihin verrattuna herkkutiskin valmisruoka oli vallan toista. Se oli laadukasta, maistuvaa ja tuoretta ”oikeaa ruokaa”, jota olisi kokkaillut kotonakin, jos olisi osannut ja ehtinyt. Herkkutiskejä ei juuri muissa kaupoissa vielä näkynyt, ja rehellisyyden nimissä Stockmannin herkkutiskin ruoka oli myös aika paljon parempaa kuin monen vastahakoisen perheenäidin kokkaukset. Vielä 80-luvulla kun monille oli lähes utopistinen ajatus se, ettei joka päivä tehtäisi itse kotona ruokaa – aivan niin kuin 50-luvulla ajatus siitä, ettei vaatteita ommeltaisikaan itse.

Uraäidit ja uusi ruokakulttuuri

Valmisruokateollisuus lähti hurjaan kasvuun viimeistään 70-luvulla, kun edellinen vuosikymmen oli imaissut loputkin perheenäidit työelämään. Teollisen ruoan ongelma oli tuolloin laatu ja uskottavuus. Perheet söivät oudon makuisia pussikeittoja, jauhemuusia, purkkilihapullia ja tietysti maksalaatikkoa – jos äiti ei kerta kaikkiaan muuta tarjonnut. Kovin nautinnollisia muistikuvia noista aterioista ei jäänyt.

Stockmannin herkkutiskistä valmista ruokaa osti mielellään. Lohtua kaipaava nouti Herkusta mukaansa ison rasiallisen aitoa perunamuusia ja oikeita lihapullia. Myöhemmin, Herkkukeittiön valikoiman monipuolistuessa esim. maakampanjoiden myötä, maisteltiin tiskistä rohkeasti myös erilaisia etnisiä herkkuja, erityisesti aasialaisen keittiön suosikkeja: hapanimelää porsasta ja Schezuanin härkää. Stroganoff ja burgundinpata toivat runsaasti Hyvä Äiti -pisteitä väsyneelle perheenemännälle.

Edustustilaisuuksien emännät edelläkävijöinä

Herkkutiskin, nykyisen Meals-tiskin, alkumetreillä 60- ja 70-luvuilla, sen iso asiakasryhmä olivat aviovaimot, joiden työnä oli tukea miehensä uraa ja menestystä järjestämällä hurmaavia illanviettoja ja unohtumattomia päivällisiä. Tuo nykymaailmassa yhä harvinaisemmaksi käyvä instituutio työllisti monta fiksua vaimoa aivan täysipäiväisesti. Oli todellinen helpotus, kun Stockmannin herkkutiskiltä saattoi tilata paitsi ikisuosittuja perunasalaattia ja paahtopaistia, myös oman reseptin mukaan valmistettuja ruokia. Alkuun ruokia tehtiin tiskiin valmiiksi vain pieniä eriä ja isommat määrät tilattiin etukäteen.

Aleksin kulmasta Argoksen taloon

Helsingin Stockmannin herkkuosasto sijaitsi vuoteen 1986 asti tavaratalon alakerrassa. Ruoat valmistettiin myymälän esittelypisteessä. Vaikka tila oli melko pieni, tarjosi tiski todellakin tuoretta, juuri valmistettua ruokaa. Suuret erät tuotettiin yhteistyönä esimerkiksi Primulan ja Ehon kaltaisten luotettujen ja laadukkaiksi tiedettyjen valmistajien kanssa. Kalaruokasuosikkeja – kuten Veronican silakoita – tehtiin legendaarisessa 1973 avatussa Haavissa. Useimmat tuolloin kehitellyt kalaherkut ovat edelleen Stockmannin valikoimissa.

Kun Argoksen talo, eli Wulffin kulma, tuli valmiiksi 1986, sai Helsingin keskustan Herkkukeittiökin samalla 6. kerroksesta oikeaa keittiötilaa, jossa voitiin itse valmistaa yhä useampia ruokalajeja ja suurempia määriä. Herkkutiskin varsinainen kukoistuskausi alkoi.

Vuonna 2010, uuden ison Herkun avaamisen myötä Herkkukeittiö muutti Vantaalle hulppeisiin tuotantotiloihin, mikä antoi mahdollisuudet kehittää valikoimaa entistä vaihtelevammaksi ja runsaammaksi. Myös esimerkiksi sellaisten herkkien herkkujen, kuten supersuositun Stockmann Sushin tekemisestä tuli mahdollista.

Kaikkien aikojen suosituimmat

Herkkutiskin suosikkituotteet ovat säilyttäneet asemansa kautta vuosien. Lihapullat sellaisenaan tai erilaisilla kastikkeilla ja Stockmann-perunasalaatti ovat olleet suursuosikkeja alusta alkaen. Perinteisen rinnalle valmistettu kermaton saksalainen perunasalaatti voitti sekin puolelleen heti tosiystäviä. Myös waldorfinsalaatin kysyntä on säilynyt läpi vuosikymmenten, samoin marinoidun paahtopaistin. Stockmann-salaatti oli kahvilassa myynnissä jo hyvin varhain ja on säilyttänyt asemansa TOP-10:ssä tähän asti. Salaattiin valmistettu kastike oli myös ensimmäisiä Stockmann-merkillä myytyjä pakattuja elintarvikkeita. Myös caesarsalaatit ja pesto-pastasalaatti maistuvat edelleen ja Hulluilla Päivillä on monasti koettu suoranainen lasagnevillitys.

Herkkutiskiä kehitetään kuluttajia kuunnellen

Herkkutiskiin kehitetään uusia ruokalajeja jatkuvasti, sillä valikoima halutaan pitää monipuolisena ja ajankohtaisena. Viime vuosina esimerkiksi kasvisruoan ja vegaanisten ruokien määrä on kuluttajien toiveesta kasvanut ja erilaisten laadukkaiden puolivalmisteiden tarjonta lisääntynyt. Ehkäpä tulevaisuuden suosikkeja ovat ravitsemusterapeutin kanssa suunnitellut Wellbeing-sarjan ruoat tai vaikkapa kasvisherkku punajuuri-vuohenjuustopaistos.

Nykyisin useimmissa suurissa ruokakaupoissa on jonkinlainen tuoretiski, monissa valikoima jopa hiukan vaihtelee viikonpäivien mukaan. Mutta missään ei ruokia ole kehitetty ja valmisteta itse. Stockmannilla perinteet velvoittavat. Me olimme ensimmäinen ja olemme edelleen.